top of page

HomeActualiteiten > Bericht

Mensch Arbeidsrecht Advocatuur deelt op haar website en socialmedia-accounts regelmatig informatie over het kantoor en het arbeidsrecht. Hieronder één van die berichten.

Het huwelijk van Lydia geen gevolgen voor haar arbeidsmogelijkheden

22 april 2022

Op 1 april jl. is advocaat Lydia van den Heuvel-Rijnierse getrouwd. Lydia heeft ontzettend genoten van de huwelijksceremonie en -viering en geniet op dit moment van de huwelijksreis.


Gelukkig voor Lydia (en haar cliënten!) heeft deze mooie ervaring geen gevolgen voor haar arbeidsmogelijkheden.


Nog niet zo lang geleden zou dit anders zijn geweest. Getrouwde vrouwen moesten zich volledig inzetten voor het huishouden, hun echtgenoot en hun kinderen. Derhalve werden vrouwen in overheidsfuncties ontslagen als vrouwen in het huwelijk traden. En voor het sluiten van een arbeidsovereenkomst hadden getrouwde vrouwen toestemming nodig van hun echtgenoot. Getrouwde vrouwen waren volgens de wet namelijk handelingsonbekwaam (net als kinderen en gehandicapten).


Pas in de jaren 50 van de twintigste eeuw werd na jarenlange discussie hierover, aangezwengeld en levend gehouden door met name Corry Tendeloo van de PvdA, het gedwongen ontslag voor gehuwde vrouwen geschrapt uit het ambtenarenrecht en werd het aanmerken van getrouwde vrouwen als handelingsonbekwaam afgeschaft waardoor het voor getrouwde vrouwen mogelijk werd om een arbeidsovereenkomst te sluiten zonder toestemming van hun echtgenoot.


Deze veranderingen in combinatie met de veranderingen van de leerplichtwetgeving en de veranderingen van de arbeidsmarkt hebben ervoor gezorgd dat de positie van vrouwen is verbeterd en dat wij het inmiddels logisch vinden dat het huwelijk van Lydia geen gevolgen heeft voor haar arbeidsmogelijkheden.


Comments


Meer weten over dit onderwerp? 

Neem contact op met één van de arbeidsrechtspecialisten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur voor meer informatie over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van het arbeidsrecht. 

Alle berichten 

Alle berichten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg Mensch Arbeidsrecht Advocatuur op LinkedIn, Facebook en/of Instagram als jij ook op de hoogte wilt blijven. 

n.jpg
bottom of page