top of page

HomeActualiteiten > Bericht

Mensch Arbeidsrecht Advocatuur deelt op haar website en socialmedia-accounts regelmatig informatie over het kantoor en het arbeidsrecht. Hieronder één van die berichten.

Coronavaccinatie: Wat mag de werkgever wel en wat niet?

10 februari 2021


Coronavaccinatie: Wat mag de werkgever wel en wat niet?


Niet:

- Een werknemer verplichten om zich te laten vaccineren.

- Een werknemer vragen of hij gevaccineerd is. Doet de werkgever dit wel, dan is de werknemer niet verplicht om te antwoorden.

- Bijhouden welke werknemer wel en welke werknemer niet is gevaccineerd, mocht dit de werkgever bekend zijn geworden (bijvoorbeeld omdat de werknemer dit op eigen initiatief heeft verteld). Registratie mag óók niet als de werknemer hiervoor toestemming heeft gegeven.


Wel:

- Een werknemer vragen om zich te laten vaccineren. Dit moet zorgvuldig gebeuren en de werkgever mag aan de reactie van de werknemer hierop géén consequenties verbinden.

- Bepalen dat een werknemer zijn werkzaamheden alleen mag verrichten als hij is gevaccineerd, mits de werkgever hierbij een duidelijk belang heeft en dit proportioneel is (waarschijnlijk zal hiervan alleen in de zorgsector sprake kunnen zijn). Voor werknemers die de werkzaamheden door de eis van vaccinatie niet kunnen verrichten omdat zij aangeven dat zij niet zijn gevaccineerd of niet willen vertellen of zij zijn gevaccineerd moet de werkgever een alternatief zoeken (bijvoorbeeld een andere werkplek of andere werkzaamheden).

Comments


Meer weten over dit onderwerp? 

Neem contact op met één van de arbeidsrechtspecialisten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur voor meer informatie over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van het arbeidsrecht. 

Alle berichten 

Alle berichten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg Mensch Arbeidsrecht Advocatuur op LinkedIn, Facebook en/of Instagram als jij ook op de hoogte wilt blijven. 

n.jpg
bottom of page