top of page

HomeActualiteiten > Bericht

Mensch Arbeidsrecht Advocatuur deelt op haar website en socialmedia-accounts regelmatig informatie over het kantoor en het arbeidsrecht. Hieronder één van die berichten.

Werknemers kunnen verzoeken om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden

22 juli 2022

voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden arbeidsovereenkomst Lydia van den Heuvel advocaat Den Bosch Mensch Arbeidsrecht Advocatuur

Op 1 augustus 2022 treedt de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) in werking. Als gevolg hiervan wijzigt de Wet Flexibel Werken (WFW).

In de WFW wordt opgenomen dat werknemers hun werkgever ook kunnen verzoeken om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. De werknemer moet dan al wel tenminste 26 weken in dienst zijn.

Voorbeelden van meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden zijn:

- een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;

- een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang;

- vaste werktijden.

Werknemers moeten hun verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden schriftelijk doen.

Werkgevers zijn niet verplicht om in te stemmen met een verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden maar moeten hier wel schriftelijk gemotiveerd op reageren. Hiervoor geldt een termijn van 1 maand als de werkgever minder dan 10 werknemers heeft en een termijn van 3 maanden als de werkgever groter is. Als een werkgever niet of niet op tijd op het verzoek van zijn werknemer reageert heeft de werknemer recht op de gevraagde arbeidsvoorwaarden.

Na afwijzing van een verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden kan de werknemer hetzelfde of een soortgelijk verzoek pas na 1 jaar weer doen. De werkgevers mag mondeling op dit nieuwe verzoek reageren als de werkgever minder dan 10 werknemers heeft én zijn motivering gelijk is aan de motivering van zijn beslissing op het eerdere verzoek van de werknemer. In alles andere gevallen moet de werkgever schriftelijk gemotiveerd reageren.
Comentários


Meer weten over dit onderwerp? 

Neem contact op met één van de arbeidsrechtspecialisten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur voor meer informatie over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van het arbeidsrecht. 

Alle berichten 

Alle berichten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg Mensch Arbeidsrecht Advocatuur op LinkedIn, Facebook en/of Instagram als jij ook op de hoogte wilt blijven. 

n.jpg
bottom of page