Is een billijke vergoeding van ruim half miljoen een beetje veel?
20 januari 2020
Brabants Dagblad deelde via Facebook het artikel over de zaak waarin Lydia van den Heuvel de rechter namens een werknemer verzocht om (o.a.) een billijke vergoeding. De reacties hierop zijn reden om eens uit te leggen wanneer een werknemer recht heeft op een billijke vergoeding en hoe de hoogte daarvan wordt bepaald.
Een werknemer heeft meestal pas recht op een billijke vergoeding in geval van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkgever. Er moet dus echt iets aan de hand zijn.
De billijke vergoeding is een compensatie voor het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. De hoogte van de billijke vergoeding moet daarom worden afgestemd op de omstandigheden van het geval. Een analyse van beschikkingen van de Hoge Raad laat zien dat met name moet worden gekeken naar het loon dat de werknemer misloopt door de beëindiging van de arbeidsovereenkomst (rekening houdend met de hypothetische verdere duur van de arbeidsovereenkomst) en dat verder onder meer de overige schade van de werknemer (zoals pensioenschade) en de mate van verwijtbaarheid van de werkgever van belang zijn.
Een billijke vergoeding van "ruim half miljoen" kan dus “een beetje veel” zijn, maar evengoed een terechte compensatie voor ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkgever.