top of page
Banner_0000_Layer 5.jpg

HomeActualiteiten > Bericht

Wij delen op deze website en onze socialmedia-accounts regelmatig
informatie over onszelf en het arbeidsrecht. Hieronder één van de berichten.

 

Werkgever is verantwoordelijk voor voorkomen seksueel grensoverschrijdend gedrag

  • Lydia van den Heuvel-Rijnierse
  • 30 aug 2022
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 14 okt 2022

30 augustus 2022

werkgevers werknemers grensoverschrijdend gedrag seksuele intimidatie Lydia van den Heuvel advocaat Den Bosch Mensch Arbeidsrecht Advocatuur

Recent werd door een werkgever gepleit voor de vuistregel dat de werknemer die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag in een afhankelijkheidsrelatie (MeToo) per definitie ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.


Als de Hoge Raad de bepleite vuistregel had aangenomen zou een werknemer die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag in een afhankelijkheidsrelatie in beginsel geen recht hebben op de transitievergoeding als zijn arbeidsovereenkomst om die reden door zijn werkgever is beƫindigd. Een werknemer die ernstig verwijtbaar heeft gehandeld heeft immers in beginsel geen recht op de transitievergoeding.


De Hoge Raad nam de bepleite vuistregel echter niet aan. Hiervoor is volgens de Hoge Raad geen ruimte. Bij het beoordelen van het handelen van de werknemer dat heeft geleid tot de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst moeten namelijk alle omstandigheden die daarop van invloed zijn geweest worden betrokken, óók het handelen van de werkgever. De vuistregel dat de werknemer die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag in een afhankelijkheidsrelatie per definitie ernstig verwijtbaar heeft gehandeld zou afbreuk doen aan de verantwoordelijkheid die de werkgever heeft om seksueel grensoverschrijdend gedrag op zijn werkvloer te voorkomen en daartegen op te treden.


De Hoge Raad bevestigde dus de verantwoordelijkheid van de werkgever om seksueel grensoverschrijdend gedrag op zijn werkvloer te voorkomen en daartegen op te treden. De 'Wegwijzer Seksuele Intimidatie op het werk' van TNO in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan hierbij helpen. De Wegwijzer Seksuele Intimidatie op het werk is er namelijk op gericht het slachtoffer, de omstanders en de werkgever te helpen bij het herkennen en erkennen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun handvatten te geven om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. De wegwijzer vind je hier.



Wil je arbeidsrechtelijk advies op maat?

De informatie in dit bericht is een algemene toelichting en vormt geen juridisch advies. Mogelijk is deze informatie niet op jou of jouw onderneming van toepassing. Neem contact op met een van onze advocaten of juristen voor advies op maat.

Alle berichten 

Al onze berichten vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg ons op LinkedIn, Facebook en/of Instagram als jij ook op de hoogte wilt blijven. 

​

bottom of page