top of page
Banner_0000_Layer 5.jpg

HomeActualiteiten > Bericht

Wij delen op deze website en onze socialmedia-accounts regelmatig
informatie over onszelf en het arbeidsrecht. Hieronder één van de berichten.

 

Vertrouwenspersoon verplicht?

  • Lydia van den Heuvel-Rijnierse
  • 19 aug 2022
  • 1 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 20 okt 2022

8 april 2022

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is het de verantwoordelijkheid van werkgevers om hun werknemers te beschermen tegen ongewenste omgangsvormen (zoals seksuele intimidatie, agressie, geweld en pesten) op de werkvloer.

Werkgevers moeten beleid voeren dat erop gericht is ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te minimaliseren. Hiertoe moeten werkgevers een risico-inventarisatie en -evaluatie doen en een plan van aanpak opstellen waarin de maatregelen die in dit verband zullen worden genomen zijn genoemd. Werkgevers mogen zelf bepalen welke maatregelen dit zijn.

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is op dit moment nog niet verplicht. De Inspectie SZW beschouwt het hebben van een vertrouwenspersoon voor veel werkgevers echter wel als noodzakelijk om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te minimaliseren en controleert hier ook op. Het instellen van een vertrouwenspersoon is daarom raadzaam.

Verder is er sinds 7 oktober 2020 een wetsvoorstel tot de verplichte aanstelling van een vertrouwenspersoon in behandeling bij de Tweede Kamer waardoor het aanstellen van een vertrouwenspersoon in de toekomst mogelijk wel verplicht is.

Een vertrouwenspersoon kan intern of extern zijn. Een interne vertrouwenspersoon is werkzaam voor de werkgever en vervult naast zijn functie dus ook de rol van vertrouwenspersoon. Een externe vertrouwenspersoon wordt door de werkgever ingehuurd om alléén de rol van vertrouwenspersoon te vervullen.

Nathalie Stoffelsen-Dings is de externe vertrouwenspersoon die Mensch Arbeidsrecht Advocatuur aan werkgevers aanbeveelt.

Recent werd Nathalie geïnterviewd. Uit het artikel van Mr. Magazine Online volgt onder meer wat een vertrouwenspersoon voor een werkgever en zijn werknemers kan betekenen. Lees het artikel hier.

Wil je arbeidsrechtelijk advies op maat?

De informatie in dit bericht is een algemene toelichting en vormt geen juridisch advies. Mogelijk is deze informatie niet op jou of jouw onderneming van toepassing. Neem contact op met een van onze advocaten of juristen voor advies op maat.

Alle berichten 

Al onze berichten vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg ons op LinkedIn, Facebook en/of Instagram als jij ook op de hoogte wilt blijven. 

bottom of page