Over 2 dagen (op 2 augustus 2022) treedt de Wet betaald ouderschapverlof (Wbo) in werking
31 juli 2022
Werknemers hebben op dit moment al recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof in de eerste 8 levensjaren van hun kind. Nu is het ouderschapsverlof onbetaald, tenzij de werkgever direct of indirect met de werknemer heeft afgesproken dat de werknemer wel loon krijgt (bijvoorbeeld in de cao).
Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers tijdens de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof recht op een uitkering van het UWV. De uitkering van het UWV bedraagt 70% van het dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Naast deze uitkering van het UWV heeft de werknemer géén recht op loon, tenzij de werkgever met de werknemer direct of indirect heeft afgesproken dat de werknemer aanvullend ook loon krijgt (bijvoorbeeld in de cao).
Het betaalde ouderschapsverlof moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Voor geadopteerde kinderen en pleegkinderen geldt dat betaald ouderschapsverlof mogelijk is gedurende het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing mits het kind onder de 8 jaar is.
Het kan mogelijk zijn dat werkgevers hun werknemers op grond van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) die morgen in werking treedt moeten informeren over de mogelijkheid van betaald ouderschapsverlof. Op grond van de Wtva moeten werkgevers hun werknemers immers informeren over het geheel of gedeeltelijk door de werkgever betaald verlof waarop de werknemer recht heeft. Zie voor meer informatie hierover dit bericht van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur.
Comments