De onderzoeks- en informatieplicht bij ontslagname door de werknemer
12 november 2024
Vorige week berichtte Mensch Arbeidsrecht Advocatuur over een zaak waarin de werkgever een werknemer aan zijn eigen ontslagname mocht houden omdat de werkgever had voldaan aan zijn onderzoeks- en informatieplicht. Deze onderzoeks- en informatieplicht wordt hieronder toegelicht.
Als een werknemer ontslag neemt, geldt volgens de Hoge Raad de zogenaamde ‘duidelijk- en ondubbelzinnigheidsmaatstaf’. De duidelijk- en ondubbelzinnigheidsmaatstaf houdt, kort gezegd, in dat door de werkgever alleen mag worden aangenomen dat de werknemer werkelijk ontslag wil nemen als de werknemer dit duidelijk en ondubbelzinnig heeft verklaard.
De reden hiervoor is dat de ontslagname vervelende arbeidsrechtelijke en sociaal zekerheidsrechtelijke gevolgen voor de werknemer kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn het verlies van recht op loon en het verlies van recht op een Werkeloosheidsuitkering (WW-uitkering) of Ziektewetuitkering (ZW-uitkering).
Omdat de werkgever zich dus een ondubbelzinnige duidelijkheid moet verschaffen over de wil van de werknemer heeft de werkgever een onderzoeks- en informatieplicht.
De onderzoeksplicht houdt in dat de werkgever moet onderzoeken of de werknemer werkelijk wil dat de arbeidsovereenkomst eindigt en of de werknemer zich bewust is van de arbeidsrechtelijke en sociaal zekerheidsrechtelijke gevolgen van de ontslagname.
De informatieplicht houdt in dat de werkgever de werknemer moet informeren over de arbeidsrechtelijke en sociaal zekerheidsrechtelijke gevolgen van de ontslagname als de werknemer hiermee niet bekend is.
Wat in het kader van de onderzoeks- en informatieplicht precies van de werkgever wordt verwacht hangt af van de omstandigheden van het geval. Zo wordt bijvoorbeeld meer van de werkgever verwacht als een werknemer onverwachts en zeer geëmotioneerd ontslag neemt dan wanneer de werknemer ontslag neemt omdat hij een nieuwe baan heeft gevonden.
Werkgevers doen er daarom verstandig aan om het volgende te doen als een werknemer ontslag neemt.
- Aan de werknemer te vragen wat de reden voor de ontslagname is.
- De werknemer te informeren over de arbeidsrechtelijke en sociaal zekerheidsrechtelijke gevolgen van de ontslagname.
- Te onderzoeken of de werknemer, ondanks de arbeidsrechtelijke en sociaal zekerheidsrechtelijke gevolgen van de ontslagname, werkelijk wil dat de arbeidsovereenkomst eindigt en de werknemer enkele dagen de tijd te geven om zich hierover te beraden.
- Ervoor te zorgen dat er bewijs is van het voldoen aan de onderzoeks- en informatieplicht.