top of page

HomeActualiteiten > Bericht

Mensch Arbeidsrecht Advocatuur deelt op haar website en socialmedia-accounts regelmatig informatie over het kantoor en het arbeidsrecht. Hieronder één van die berichten.

Het vervallen en verjaren van vakantiedagen

29 juni 2023

Mensch Arbeidsrecht Advocatuur bovenwettelijke wettelijke vakantiedagen vervallen  vervaltermijn verjaring verjaringstermijn Lydia van den Heuvel-Rijnierse

Recent plaatste Mensch Arbeidsrecht Advocatuur op haar website artikelen over het vervallen en verjaren van wettelijke vakantiedagen en het verjaren van bovenwettelijk vakantiedagen.


In deze artikelen is onder meer aangegeven dat wettelijke vakantiedagen niet vervallen als de werkgever niet aan zijn zorgverplichting heeft voldaan. De Hoge Raad heeft dit in zijn arrest van vorige week bevestigd.


De zorgverplichting van de werkgever houdt in dat hij zijn werknemers individueel schriftelijk over hun wettelijke vakantiedagen informeert, hen in staat stelt om hun wettelijke vakantiedagen op te nemen en hen laat weten dat de wettelijke vakantiedagen vervallen als ze niet worden opgenomen.


Als de wettelijke vakantiedagen niet vervallen kunnen ze vervolgens alsnog verjaren, net zoals dat bovenwettelijke vakantiedagen kunnen verjaren. De Hoge Raad heeft in zijn arrest van vorige week aangegeven dat de zorgverplichting van de werkgever óók geldt voor de verjaring van de vakantiedagen.


Het arrest van de Hoge Raad had voor de werkgever in de zaak waarover de Hoge Raad oordeelde tot gevolg dat hij aan zijn voormalig werknemer ruim € 60.000,= bruto moest betalen als vergoeding voor door de voormalig werknemer opgebouwde maar niet genoten vakantiedagen.


Werkgevers doen er dus verstandig aan om aan hun zorgverplichting te voldoen. Werkgevers doen dit door hun werknemers individueel schriftelijk over al hun vakantiedagen te informeren, hen in staat te stellen om hun vakantiedagen op te nemen en hen te laten weten dat de vakantiedagen vervallen als ze niet worden opgenomen of verjaren als ze niet worden opgenomen en niet worden gestuit.


Je leest hier en hier meer over dit onderwerp.Comments


Meer weten over dit onderwerp? 

Neem contact op met één van de arbeidsrechtspecialisten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur voor meer informatie over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van het arbeidsrecht. 

Alle berichten 

Alle berichten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg Mensch Arbeidsrecht Advocatuur op LinkedIn, Facebook en/of Instagram als jij ook op de hoogte wilt blijven. 

n.jpg
bottom of page