top of page

HomeActualiteiten > Bericht

Mensch Arbeidsrecht Advocatuur deelt op haar website en socialmedia-accounts regelmatig informatie over het kantoor en het arbeidsrecht. Hieronder één van die berichten.

Het verjaren van bovenwettelijke vakantiedagen

30 mei 2023

Mensch Arbeidsrecht Advocatuur bovenwettelijke vakantiedagen vervallen vervaltermijn verjaring verjaringstermijn Lydia van den Heuvel-Rijnierse

Het wettelijke recht op vakantie betreft 4 keer de arbeidsduur per week. Dit komt neer op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar bij een arbeidsduur van 40 uur per week.


Werknemers hebben soms recht op meer vakantie dan zij op grond van de wet hebben. Het recht op bovenwettelijke vakantiedagen volgt meestal uit de cao of arbeidsovereenkomst. Vaak betreft het 5 tot 10 dagen per jaar bij een arbeidsduur van 40 uur per week. Opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen vindt plaats over alle dagen waarover de werknemer recht heeft op loon, maar het is mogelijk om hier uitzonderingen op te maken. Een uitzondering die regelmatig wordt gemaakt is dat de bovenwettelijke vakantiedagen tijdens ziekte niet worden opgebouwd.


Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen, in tegenstelling tot wettelijke vakantiedagen, niet. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren. De wettelijke verjaringstermijn voor bovenwettelijke vakantiedagen is 5 jaar. Deze termijn begint te lopen na afloop van het jaar waarin de bovenwettelijke vakantiedagen zijn opgebouwd. Veel werkgevers denken daarom dat de bovenwettelijke vakantiedagen die werknemers in 2018 hebben opgebouwd met ingang van 1 januari 2024 automatisch verjaren. Dit klopt, maar alleen als niet ten voordele van de werknemer is afgeweken van de wettelijke verjaringstermijn én de werknemer de verjaring niet heeft gestuit.


Het stuiten van de verjaring betekent dat de werknemer schriftelijk aan zijn werkgever laat weten dat hij zijn recht op de bovenwettelijke vakantiedagen wil behouden. Dit moet de werknemer doen voordat de bovenwettelijke vakantiedagen zijn verjaard.


Werkgevers doen er zekerheidshalve goed aan om hun werknemers individueel schriftelijk over hun bovenwettelijke vakantiedagen te informeren, hen in staat te stellen om hun bovenwettelijke vakantiedagen op te nemen en hen te laten weten dat de bovenwettelijke vakantiedagen verjaren als ze niet worden opgenomen (zoals de werkgever dit moet doen als het gaat om de wettelijke vakantiedagen en het vervallen daarvan) en de verjaring niet wordt gestuit.


Lees in vervolg hierop ook dit artikel van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur.
Comentários


Meer weten over dit onderwerp? 

Neem contact op met één van de arbeidsrechtspecialisten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur voor meer informatie over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van het arbeidsrecht. 

Alle berichten 

Alle berichten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg Mensch Arbeidsrecht Advocatuur op LinkedIn, Facebook en/of Instagram als jij ook op de hoogte wilt blijven. 

n.jpg
bottom of page