Opzegging van de arbeidsovereenkomst
25 februari 2025

In geval van ontslag door opzegging van de arbeidsovereenkomst kan onderscheid worden gemaakt tussen de opzegging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd, de opzegging van de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden (ook wel ontslag op staande voet genoemd) en de reguliere opzegging.
De reguliere opzegging komt het meest voor.
De werknemer kan hiermee instemmen.
Als de werknemer niet instemt, kan de werkgever de arbeidsovereenkomst eenzijdig opzeggen. Hiervoor heeft de werkgever wel eerst toestemming van het UWV of een cao-ontslagcommissie nodig.
Het UWV of een cao-ontslagcommissie zal de toestemming voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst meestal geven als:
- het een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst die tussentijds kan worden opgezegd betreft; en
- de grond voor ontslag bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid door ziekte is; en
- herplaatsing van de werknemer niet mogelijk is óf niet in de rede ligt; en
- er geen opzegverbod van toepassing is.
Soms gelden er meer voorwaarden.
Als het een werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst die niet tussentijds kan worden opgezegd betreft en/of het gaat om een andere grond voor ontslag dan bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid door ziekte zal de werkgever de kantonrechter moeten verzoeken om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Dit kan de werkgever ook doen als hij van het UWV of cao-ontslagcommissie géén toestemming heeft gekregen voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst.
Hier vind je een stappenplan voor ontslag.